Telegrafist op Fort bij Uithoorn

Telegrafist op Fort bij Uithoorn

In een echte telegrafiste kamer morse seinen met andere telegrafisten, daar droomde Koert Wilmink als 15-jarige al van. Hij vindt het daarom geweldig om tijdens de seizoensopening van de Stelling van Amsterdam vanuit Fort bij Uithoorn contact te maken met andere forten.
Koert Wilmink zit in het hoofdbestuur van de VERON, de landelijke vereniging van gelicenseerde radiozendamateurs en van luisteramateurs. Zijn code naam PA1KW heeft hij al van jongs af aan toegewezen gekregen. Om een code naam te krijgen moet je in bezit zijn van een morse diploma. Op 15-jarige leeftijd heeft Koert eerst een technische basis opleiding gevolgd, om vervolgens het gevorderde diploma te halen. Pas daarna mag je beginnen aan je morse examen. De kunst is om 12 woorden per minuut te seinen. Als je dat haalde, kreeg je een A machtiging en mocht je uitkomen op de korte golf banden. En zo kon je communiceren met andere zendamateurs op de wereld.
Op de vraag waarom Koert juist deze hobby heeft uitgekozen antwoord hij heel kort: ‘Het is een virus’. Het is machtig om als kleine jongen vanuit je eigen kamer met zelfgemaakte apparatuur contact te maken met de hele wereld. Toentertijd was dat iets heel bijzonders. Tegenwoordig is communiceren met andere landen de normaalste zaak van de wereld. Bijna iedereen heeft toegang tot internet en mobiele telefoon.
Maar wanneer de moderne communicatiemiddelen het laten af weten, kun je met simpele zenders toch verre verbindingen leggen. Tijdens een ramp zoals orkaan Catrina of de tsunami, ligt vaak de GSM verbinding plat. Zendamateurs worden dan opgeroepen, omdat zij als eerste een verbinding kunnen maken met het rampgebied. Bij vereniging DARES zitten zendamateurs die gespecialiseerd zijn in het verbinding maken met rampgebieden.
Helaas komen er steeds minder ‘morse’ deskundigen bij. Koert merkt dat er steeds minder leden bij komen en de gemiddelde leeftijd is hoog. Zijn vereniging VERON telt nu 7.200 leden. VERON staat voor Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland en is op 21 oktober 1945 opgericht ter bevordering van de beoefening van amateurradiocommunicatie en het hiermee verband houdende experimenteel radio- en elektronica-onderzoek.
De vereniging heeft een speciale jeugdcommissie die leerlingen op school uitleg geeft over de techniek van de zendapparatuur. Gelukkig worden er steeds meer evenementen georganiseerd waar de vereniging van zendamateurs juist jonge kinderen kan laten zien hoe men vroeger communiceerde.  Koert is blij dat er op de forten van de Stelling van Amsterdam zoveel aandacht is voor radiocommunicatie.  Een aantal telegrafiste kamers zijn in werking en het is geweldig dat bezoekers zo’n goede verbinding kunnen leggen met Fort bij Aalsmeer (PI4C), Fort Velthuis (PA6ARG) en Fort Edam (PA6FBE). Daar kan geen GSM – verbinding tegen op, want mobiel bellen in een fort is nog altijd niet mogelijk.
Voor meer informatie: www.veron.nl en  www.dares.nl
Met dank aan Koert Wilmink
Geschreven door: Mischa den Drijver

4 comments on “Telegrafist op Fort bij Uithoorn

  1. https://ponlinecialisk.com/ – buy cialis generic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *